Suomalaista koulujärjestelmää pidetään eräänä maailman parhaimmista, mutta miten suomalaiset yliopistot pärjäävät kansainvälisessä vertailussa? Tässä artikkelissa kerromme tuoreimmista yliopistovertailuista ja siitä, miten suomalaiset yliopistot ovat vertailussa viime aikoina pärjänneet.
Miten yliopistoja vertaillaan?
Ylipistoja vertaillaan niin sanotussa yliopistorankingissa, jonka tulokset vaikuttavat merkittävällä tavalla yliopistoiden tunnettuuteen, arvostukseen ja suosioon opiskelupaikkana. Yliopistojen sijoittumiseen vaikuttavat muun muassa sen tuottamien vertaisarvioitujen julkaisujen ja julkaisuihin tehtyjen viittausten määrä.
Parhaat suomalaiset yliopistot
Vaikka monet suomalaiset yliopistot paransivat sijoitustaan kansainvälisessä vertailussa, ei sadan parhaan yliopiston listalle yllä kuin yksi suomalainen yliopisto: Helsingin yliopisto, joka ylsi sijalle 90.
Sijoitustaan paransivat vuodesta 2016 vuoteen 2017 erityisesti Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Tampereen yliopisto. Näistä viimeksi mainittu on sijoitukseltaan paras sijoittuen paikoille 201-250. Tarkat sijoitukset määritellään vain sijoilla 1-100, jonka jälkeen kullekin yliopistolle ilmoitetaan vain sijoittumisväli.
Eri tulokset kilpailevassa vertailussa
Toinen, kilpaileva Times Higher Education World University Rankings tarjoaa erilaisia tuloksia, sillä siinä Tampereen yliopisto yltää vasta sijalle 551. Myös Tampereen Teknillisen yliopiston sijoitus on tässä vertailussa alhaisempi kuin toisessa yliopistorankingissa, sillä oppilaitokselle on arvioitu sijalle 401-500.
Maailman parhaat yliopistot
Vuodesta toiseen vertailujen kärkipaikat ovat kuuluneet Harvardin, Oxfordin ja Cambridgen kaltaisille englantilaisille ja yhdysvaltaisille yliopistoille.
Tampereen yliopisto oli vuosi sitten samassa vertailussa 501:s, eli senkin sijoitus laski 50 pykälällä.