Suomi on pieni maa, mutta siitä huolimatta maastamme löytyy monia laadukkaita yliopistoja, joissa tehdään maailmanluokan tutkimusta. Yliopistot ovat jossain määrin erikoistuneet, eikä kaikkia yliopistollisia oppiaineita opeteta kaikissa maamme yliopistoissa.
Pohjois-Suomi
Pohjoisessa Suomessa sijaitsee kaksi yliopistoa: Lapin yliopisto Rovaniemellä ja Oulun yliopisto Oulussa. Lapin yliopisto koostuu kasvatustieteiden, oikeustieteiden, yhteiskuntatieteiden ja taiteiden tiedekunnasta. Oulun yliopistossa puolestaan voi opiskella peräti kymmenessä tiedekunnassa, jotka on lueteltu seuraavassa:
- Arkkitehtuurin tiedekunta
- Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta
- Humanistinen tiedekunta (HuTK)
- Kaivannaisalan tiedekunta (Oulu Mining School)
- Kasvatustieteiden tiedekunta (KTK)
- Luonnontieteellinen tiedekunta (LuTK)
- Lääketieteellinen tiedekunta (LTK)
- Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu
- Teknillinen tiedekunta (TTK)
- Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta
Oulun yliopisto tunnetaan laadukkaasta tutkimuksestaan monilla tieteenaloilla, esimerkiksi biokemiassa ja fysiikassa.
Itä-Suomi
Itä-Suomen yliopisto syntyi, kun Kuopion ja Joensuun yliopistot yhdistyivät tammikuussa 2010. Opetusta tässä eräässä Suomen suurimmista yliopistoista tarjotaan 13 koulutusalalla ja lähes sadassa eri pääaineessa tai koulutusohjelmassa. Itä-Suomen yliopistossa on neljä ttiedekuntaa: filosofinen, luonnontieteiden ja metsätieteiden, terveystieteiden sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta.
Länsi-Suomi
Määrällisesti maamme länsiosassa on eniten yliopistossa, sillä Länsi-Suomessa sijaitsevat Vaasan yliopisto, Tampereen yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Turun yliopisto.
Etelä-Suomi
Etelä-Suomessa on kaksi suurta yliopistoa: Helsingin yliopisto sekä Aalto-yliopisto, joka syntyi vuonna 2010 Teknillisen korkeakoulun, Taideteollisen korkeakoulun ja Helsingin kauppakorkeakoulun yhdistyessä. Aalto-yliopisto on hallinnollisesti jaettu kuuteen erilliseen korkeakouluun.