Kielten oppimisen muuttuva maailma

Vaikka kieliä ei enää opiskella lukiossa niin aktiivisesti kuin ehkä pitäisi, omatoiminen kielten opiskelu on edelleen suosittua. Monien työväenopistojen suosituimmat kurssit ovat nimenomaan kielten, joita opiskellaan ihan alkeista lähtien tai sitten pyritään petraamaan jo kauan sitten opittua, mutta vähän ruosteista kieltä.

Suomalaisten keskuudessa eniten opiskellut kielet ovat luonnollisesti englanti ja ruotsi, jotka ovat monesti pakollisia kieliä. Kieltenopetusta ollaan kouluissa levittämässä hieman enemmän, jotta oppilaat saataisiin opiskelemaan kieliä varhaisemmalla iällä, jolloin opiskelu sujuu yleensä paremmin ja lapset ovat vastaanottavaisempia, kun uuden viehätys lisää motivaatiota. Toinen syy on se, että esimerkiksi suomalaisten englannin kielen taitoa on saatava ylemmäs, jotta emme jää kansainvälisissä vertailuissa taka-alalle. Hyvään kielitaitoon vaaditaan nykyään enemmän.

Oli oppimistapasi sitten mikä hyvänsä, kannattaa valita juuri se itselleen sopiva. Kieltähän opitaan ennen kaikkea itseä, ei koulua varten, joten paras mahdollinen oppimisympäristö on se, jossa sinä opit parhaiten. Tämä voi olla perinteinen luokkahuone tai sitten nykyaikainen mobiilisovellus; sinä päätät. On myös ensiarvoisen tärkeää, että kielen opiskelu on hauskaa, sillä pakko on melko lailla huono motivaattori ja on yleensä myös se syy, miksi kielten opiskelu pääsi itse kullakin aina päättymään.

Mobiilisovellukset

Nykyään on saatavilla monia eri sovelluksia, joiden avulla kielten opiskelu käy kuin leikiten. Näistä tunnetuin lienee Duolingo, jossa on laaja valikoima erilaisia kieliä. Muita vastaavia sovelluksia ovat vaikkapa WordDive, joka on suomalaista tekoa, ja Quizlet, joka perustuu muistipeliin. Sovellusten hyvä puoli on se, että ne kulkevat mukanasi melkeinpä mihin tahansa ja osaa niistä voi käyttää oikein hyvin ilman nettiyhteyttä.

Sovelluksien värikkäät taustat auttavat assosioimaan kielten opiskelun hauskaan pelaamiseen ennemmin kuin harmaa luokkahuone. Kun taustakuvia eri väreissä on saatavilla myös eri kielten välillä samassa sovelluksessa, onnistuu kahden eri kielen opiskeleminen samaan aikaan kuin tanssi.

Osa sovelluksista on ilmaisia, mutta niissä näkyy mainoksia, joiden turvin sovellus pyörii. Toisaalta kannattaa pitää mielessä, että 1,99 € sovelluksesta on mitättömän pieni hinta verrattuna esimerkiksi oppikirjaan tai saati sitten kurssimaksuun.

Perinteinen kurssikirja ja kurssi

Kuten jo mainittu, luokkahuone voi tuntua harmaalta ja suorastaan imeä kaiken halun opiskella, mutta onneksi sitä voi aina piristää vaikkapa tapetilla, jossa taustakuvia eri väreissä on saatavilla melkeinpä lukematon määrä. Tärkeintä on, että tilassa voi keskittyä ja opettaja ylläpitää hyvää mieltä siinä missä tilaratkaisutkin.

Monille se varmin tapa alkaa opiskelemaan uutta kieltä, ja eteenkin sitoutua siihen, on ilmoittautua kielikurssille. Kursseilla on yleensä pätevä opettaja tai vähintään sellainen henkilö, joka on itse käynyt läpi vastaavat kielen opiskelun haasteet. Ryhmässä opiskelussa on myös se hyvä puoli, että vertaistuen lisäksi saat tasoasi vastaavan harjoitteluparin, jonka kanssa oppiminen sujuu paremmin.

Toisaalta aina ei tarvitse ilmoittautua kurssille, vaan pelkkä kurssikirja riittää. Monet Suomessa julkaistavat kirjat sopivat vallan mainiosti myös itseopiskeluun kuin myös vaikkapa työväenopiston kurssille. Nykyaikana kirjojen mukana tulee jonkinsortin koodi tai muu avain jollekin omalle sivustolle, jossa pääsee käyttämään kirjaan liittyviä audioita. Tätä helpottaa entisestään myös se, jos hankkii kirjan sähköisenä versiona.

marinate