Koulutus meillä ja maailmalla

Koulutus Suomessa

Suomi ja suomalaiset ovat yleisesti tunnettuja loistavasta ja ainutlaatuisesta koulutus- ja koulutarjonnastaan. Kuten hyvin tiedetään, Suomi on yksi niistä maista, joka tarjoaa jokaiselle lapselle ilmaisen peruskoulun. Tilastokeskuksen sivuilta löytyy luettelo, jonka mukaan Suomen peruskoulutus on maailman parasta.

Lapset aloittavat koulun 6- tai 7-vuotiaana ja koulutus jatkuu peruskoulussa aina noin 15-vuotiaaksi saakka. Tämän jälkeen Suomessa on edelleen ilmainen jatkokoulutus ammattikouluun tai lukioon hakeville, joskin joitain kuluja saattaa syntyä oppimateriaaleista, kuten kirjoista tai alalla tarvittavista välineistä.

Vielä tämänkin jälkeen on mahdollisuus ylempään koulutukseen ja tutkintoon ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa, mutta näissä oppilaitoksissa kuluja syntyy jo huomattavasti enemmän.

Kansaneläkelaitoksen osallistuminen koulutukseen

Jo toisen asteen tutkintoa suoritettaessa nuori voi saada Kansaneläkelaitokselta eli Kelalta rahallista apua koulutukseensa. Toisen asteen päätoimisiin opintoihin opiskelija voi saada niin opintotukea, koulumatkatukea, kuin opintolainaakin. Opintolaina on opiskelijalle ehdottoman hyvä vaihtoehto, sillä lainan takauksen hoitaa valtio, eivätkä korotkaan ole suuret. Toinen edullinen ja luotettava vaihtoehto opiskelijalle on Samblan tarjoama laina, jonka voisi sanoa olevan hyvä kilpailija opintolainalle. Sambla kilpailuttaa lainan puolestasi, joten saat sinulle sopivimman ratkaisun, juuri omaan elämäntilanteeseesi sopien. Hae Sambla lainaa klikkaamalla tästä.

Samoja etuja voi saada myös korkeakoulussa opiskeleva, joskin moni korkeakoulu- tai yliopisto-opiskelija käy opintojensa ohella töissä – esimerkiksi muutamana tuntina illassa, tai vain viikonloppuisin. Edellä mainittujen etujen lisäksi, on omillaan tai kimppakämpässä asuvan mahdollisuus saada myös asumistukea vuokramenoihin.

Jo alaikäisen opiskelijan kannattaa kuitenkin jo etukäteen tutustua siihen, miten vanhempien tulot ja muut seikat vaikuttavat opintotuen saamiseen ja sen määrään.

Lisäksi tukien saamiseen vaikuttaa muun muassa opintojen eteneminen, omat tulot, asumismenot ja opintokuukaudet. Näistä kerrotaan lisää Kelan sivuilla.

Kaiken kaikkiaan Kansaneläkelaitoksen kaltainen opintojen rahoittaja on maailmanlaajuisesti erittäin ainutlaatuinen juttu, ja siitä kannattaa olla ehdottoman ylpeä ja kiitollinen.

Koulutus Euroopassa

Maakohtaiset erot ovat kaikessa – myös koulutuksessa – suurehkoja, joten täsmällistä kerrontaa on mahdotonta antaa. Jokainen maa on loppupeleissä vastuussa omasta koulutustarjonnastaan ja sen mahdollistamisesta. Euroopan Unioni on kuitenkin asettanut jäsenmailleen tiettyjä direktiivejä, joiden mukaan on toimittava.

Muutamia mainittavia säädöksiä on esimerkiksi ammatilliseen koulutukseen liittyvä säädäntö, joka velvoittaa Euroopan maita, ammattijärjestöjä ja työnantajien edustajia tekemään yhteistyötä ammatillisen koulutuksen parantamiseksi.

Korkea-asteen koulutuksessa taas yritetään helpottaa koulutusjärjestelmien välistä siirtymistä sillä, että opiskelujaksot, tutkinnot ja laatustandardit ovat yhtenäisiä.

Lisäksi ehdottoman erikoismaininnan ansaitsee erilaiset vaihto-ohjelmat, jotka mahdollistavat sen, että esimerkiksi suomalainen nuori voi lähteä tietyksi ajanjaksoksi opiskelemaan toiseen Euroopan maahan, ja siellä suoritetut opinnot hyväksiluetaan Suomessa.

Lisätietoja Erasmus-ohjelmista voit lukea esimerkiksi täältä.

Myös vaihto-opiskeluun voi saada Kelan myöntämää tukea.

Opiskelu maailmalla

Suomi ja muut EU-maat ovat – kuten todettu – erityisen etuoikeutettuja, mitä tulee koulutukseen.

On erittäin hyvin tiedossa, etteivät asiat ole muualla maailmassa läheskään yhtä hyvin.

Kehitysmaissa kouluja ei ole, ja jos on, ne ovat vain rikkaampien perheiden oikeus.

Koulutuksen puutteella tiedetään olevan monia haittavaikutuksia, kuten lapsityö, orjuus, sekä aikainen naimisiinmeno.

Varsinkin tyttöjen asema tässä suhteessa on edelleen äärimmäisen huono. Lisää koulutuksen merkityksestä kerrotaan Unicefin sivuilla.

Muista arvostaa

Vaikka koulu ei aina ole nuorten mielestä mieluisaa, jännittävää tai kivaa, kannattaa muistaa, että koulutus takaa itsellesi tiedot ja taidot, sekä työn, joilla pystyt elättämään itsesi ja pitämään itsestäsi ja lähimmäisistäsi huolta.

marinate